Przepisów na popularny murzynek można znaleźć tyle ile wielbicieli tego kakaowego ciasta.
Tu przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować np. przez przełożenie dżemem lub ulubionym kremem.
Tu przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować np. przez przełożenie dżemem lub ulubionym kremem.
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g masła
- 6 łyżeczek kakao
- 4 łyżki mleka
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondelku. Następnie dodać cukier i cały czas mieszając poczekać, aż się rozpuści. Dodać kakao i mleko. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień, aby masa kakaowa nie bulgotała. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek. Dodać przestygniętą masę kakaową, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej masy. Foremkę wyłożyć papierem i wylać masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Warto sprawdzać patyczkiem stopień wilgotności ciasta. Gdy patyczek będzie suchy- gotowe!
Polewa:
Na polewę można wykorzystać:
Polewa:
Na polewę można wykorzystać:
- tabliczkę czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- gotową polewę lub
- masę kakaową z przepisu( wtedy do ubitych białek dodajemy 3/4 masy, a resztę przed polaniem ciasta podgrzewamy i wylewamy na przestudzone ciasto)
urzekły mnie te gwiazdki ;)
OdpowiedzUsuńPięknie zaprezentowany Twój murzynek!! :)
OdpowiedzUsuń