Słodkie ostatki !
Składniki:
CIASTO:
orginał
- 1 szklanka wody
- 150g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 duża lub 2 mniejsze pomarańcza
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 15 g masła
- 1 łyżeczka skórki pomarańczy
- 50 g czekolady deserowej
Krem przygotować wg przepisu, który już wcześniej gościł na blogu- zamieniamy tylko cytryny na pomarańcze :) Przepis
W małym garnuszku zagotować wodę z masłem. Dosypać mąkę i energicznie mieszać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnuszka. Gotować jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Gdy ciasto jest już lśniące i jednolite odstawić do ostygnięcia. Następnie zmiksować ciasto z jajkami (dodawać najlepiej po jednym), proszkiem i solą.
Ciasto przekładać porcjami do rękawa cukierniczego lub szprycy i zachowując odstęp wyciskać okrągłe ,,krople" na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Wyciągnąć na kratkę i ostudzić.
Profiterole przekroić na dwie części, na dolą część nałożyć krem pomarańczowy i przykryć górną częścią.
Czekoladę pokruszyć, rozpuścić na kąpieli wodnej i przyozdobić.
wyglądają pysznie:D
OdpowiedzUsuńSuper!! :D Pychotka :)
OdpowiedzUsuń