Coraz bliżej święta... :)
Składniki:
- 0,5 szklanki ryżu arborio
- 0,75 l mleka (+)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka miodu
Ryz opłukać pod bieżąca wodą. 0,5 l mleka zagotować w żeliwnym garnku, wsypać ryż. Gotować i mieszać tak długo, aż ryż wchłonie mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dolewać małymi porcjami pozostałe mleko (+ tyle ile potrzeba). Gotować do miękkości ( mi zajęło to około 30 minut).
Na koniec dodać miód i cynamon.
Jabłko umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Oprószyć cynamonem. Podawać z ugotowanym ryżem.
Smaczne i zdrowe, tylko dla mnie :D, mój mąż mięsożerca nie jada takich rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńZbędne są tu słowa :-) ... Takie to pyszne!
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa ! To połączenie jest idealne :)
OdpowiedzUsuń