niedziela, 13 kwietnia 2014

Fasolka po bretońsku


Danie prosto z garnka :)

Składniki:
  • 400 g fasoli piękny Jaś
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 cebule 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Fasolę wsypać do wysokiego garnka, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc.
Na następny dzień gotować fasolę przez około 60 minut, aż będzie prawie miękka.
Kiełbasę, cebulę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć.
Gdy fasola jest już prawie ugotowana dodać krojone pomidory, koncentrat, cebulę kiełbasę i boczek. Gotować, aż fasolka zupełnie zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Można dodać suszone zioła lub trochę majeranku.




1 komentarz: