środa, 22 stycznia 2014

Waniliowe serduszka


 Dla kogoś wyjątkowego
:*

"120 wypieków"

 Składniki:
  • 225 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  •  1 cukier wanilinowy
  • 3-4 łyżki cukier puder
  • odrobina mleka
  • różowe lub czerwone kryształki do ozdoby
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać podzielone na części masło i rozcierać palcami do powstania zacierki. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Wyrobić ciasto. Na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto grubości 2-2,5 cm. Za pomocą foremki wykroić serduszka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotować lukier: cukier puder wymieszać z mlekiem (mleko dodawać stopniowo tak by lukier pozostał gęsty ). Upieczone ciasteczka odstawić do ostygnięcia.
Każde serduszko polukrować, jedną połówkę obsypać kryształkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz