poniedziałek, 28 października 2013

Tarta jabłkowa

 Znajdź czas dla siebie...


Inspiracja: seria ,,Wypieki ze smakiem"

 Składniki:
  • 175 g masła
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  60 g cukru
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. W misce wymieszać mąkę, cukier proszek do pieczenia. Wlać roztopione masło i szybko wyrobić gładkie ciasto. Wylepić ciastem formę do tarty i pozostawić w lodówce na 10 minut. W tym czasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki i pokroić w plastry średniej grubości.
Jabłka układać regularnym wzorem w naczyniu, posypać cukrem i cynamonem.
Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni na środkowym poziomie piekarnika.
Podawać z śmietanką lub miodem.










3 komentarze: