piątek, 15 marca 2013

ParmeŃskie ziemniaki

Prosciutto di Parma − bo tak nazywa się w oryginale, ta surowa, lekko solona szynka wieprzowa, która wyjątkowy smak zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu przez, mniej więcej, jeden rok. Ma dość subtelny, delikatny smak, który niektórzy określają jako "słodki". 
Szynki parmeńskie zawierają małe ilości tłuszczu, dzięki procesowi dojrzewania, szynki parmeńskie nie tuczą, ponieważ proteiny zawarte w mięsie ulegają rozkładowi, dzięki czemu są one łatwiej przyswajalne przez organizm.  
źródło:http://www.nigellalawson.pl/slownik/szynka_parmenska.php

 Składniki:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 4 plasterki sera żółtego
  • zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i obgotować w osolonym wrzątku, aż będą półtwarde.  Odcedzić i ostudzić. Każdego ziemniaka przekroić na pół. Ser pokroić w kwadraty. Kilka kawałków włożyć między dwie połówki ziemniaka, którego następnie owijamy w plaster szynki. Można sobie pomóc wykałaczkami, aby szynka nie spadła podczas pieczenia. Owinięte ziemniaki wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Pod koniec na ziemniaki można położyć jeszcze kwadraty żółtego sera.



2 komentarze: